Top
 

Povijest

Kako je sve počelo?

Naša priča započinje davnih ’30 godina prošlog stoljeća kada je djed Dušan Ružić kupio svoj prvi fotoaparat. Imati fotoaparat, bilježiti ljude i događaje bio je vizionarski poduhvat. Camera obscura tj. fotoaparat model „Merkur“ njemačke tvrtke Hutting imao je šest okvira za umetanje staklenih pločica premazanih fotoosjetljivim slojem. Kvaliteta snimljene fotografije uvelike je ovisila o iskustvu fotografa i pomalo o sreći. Omiljeni motivi djeda Dušana  bili su sumještani. Kad bi se svih šest staklenih pločica osvjetlilo tada bi se ustvari fotografiralo. Dušan je autobusom iz Kaštelira odlazio u 80 km udaljen Trst na razvijanje negativa.

Strast prema fotografiji prenijela se na sina Inočentea koji je sredinom ’70. kupio fotoaparat marke Yashica. Inočente je najviše uživao fotografirajući događaje za osobne uspomene. Paralelno je zavolio i film te je početkom ’80 pribavio super 8mm kućnu filmsku kameru i projektor.

Njegov sin Josip (Pino), je kao dijete gledajući oca zavolio taj hobi te se upustio u snimanje i prve montaže koji će vremenom prerasti u profesionalnu uslugu. Tu strast je prenio i na svoju suprugu Tereziju koja je aktivni član tvrtke i sudjeluje u svim poslovima od snimanja do montaže.

Kako je vrijeme prolazilo u njihovom zajedničkom životu, rodili su se David i Elizabeta koji su odlučili slijediti obiteljsku strast i odabrali fakultete u tom smjeru. David se odlučio za studij foto/video smjera, a Elizabeta za studij filma i videa. Ovo je naša povijest fotografije od pradjeda do unuka.

Top